1/4/14

Προσομοίωση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου



Εδώ και τρία χρόνια το Σχολείο μας συμμετέχει στο θεσμό του Συμβουλίου Παίδων που οργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδέιας του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Αχαΐας. Τα προηγούμενα χρόνια (αλλά και φέτος), όπως όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο θεσμό εκλέξαμε αντιπροσώπους - συμβούλους από την ΣΤ΄τάξη, που εκπροσωπούν την τάξη και το σχολείο στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Παίδων. Φέτος αποφασίσαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα αν όλη η τάξη έβλεπε από κοντά πως γίνεται μια συνεδρίαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι η ΣΤ΄ τάξη πραγματοποίησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 11:15 πμ.  μια συνεδρίαση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (αίθουσα Λαδόπουλου). Η διαδικασία ήταν μια προσομοίωση συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου  Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους για τους Δήμους που περιέχονται στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή της ΣΤ΄ Τάξης δημιούργησαν τη δική τους ατζέντα θεμάτων συζήτησης που απασχολούν το Σχολείο τους για να τα συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις γι’ αυτά. Τα θέματα συζήτησης που επέλεξαν οι μαθητές να συζητήσουν ήταν πέντε και αφορούσαν το κτιριακό πρόβλημα του 12ου δημοτικού σχολείου, το ζήτημα της καθημερινής μεταφοράς τους με λεωφορεία, η λειτουργία των υπολογιστών στο σχολείο, η καθαριότητα και η υγιεινή στο χώρο του σχολείου και, τελευταίο, η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου.
Οι μαθητές αντιμετώπισαν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και ενθουσιασμό την όλη διαδικασία. Οι εισηγητές – μαθητές τοποθετήθηκαν και υπήρξε διάλογος, αντίλογος και ερωτήσεις και στη συνέχεια ψηφοφορία και αποφάσεις σε όλα τα θέματα. Μεγαλύτερη συμμετοχή υπήρχε στα θέματα που αφορούσαν τους υπολογιστές αλλά κυρίως  την καθαριότητα και τον προαύλιο χώρο, μια και είναι θέματα που αγγίζουν περισσότερο τα παιδιά και θέματα στα οποία αισθάνονταν ότι οι προτάσεις τους μπορούσαν να υλοποιηθούν. Στο θέμα του κτιριακού και την ανέγερση νέου Διδακτηρίου όπως και αυτό των μεταφορών, έγιναν προτάσεις αλλά ουσιαστικότερες απαντήσεις δόθηκαν από τον αντιπεριφεριάρχη κ Γρηγόρη  Αλεξόπουλο ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του έγινε από τους μαθητές και έδωσε το παρόν στην συνεδρίαση. Ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι η Περιφέρεια έχει προτείνει να υπάρχει σχετικό κονδύλι για τις υποδομές της εκπαίδευσης στο επόμενο ΕΣΠΑ το οποίο σήμερα είναι προς έγκριση, έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του νέου Διδακτηρίου του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τον διαγωνισμό για τα επόμενα δυο σχολικά έτη 2014-16 ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κάθε χρόνο με το ΚΤΕΛ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και συνομίλησε με τα παιδιά και η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης και μια τις συντονίστριες του Προγράμματος του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων του Δήμου Πατρέων κα Ελένη Κουρλέση.
Εισήγηση για το κτιριακό


Εισήγηση για τις μεταφορές

Εισήγηση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Εισήγηση για την βελτίωση των εξωτερικών χώρων και την καθαριότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου